Tuesday, September 23, 2008

Aminitiri din pribegieO carte incantatoare. Autorul, jovial si plin de simtul umorului manuieste sageti bine indreptate. Uneori incrancenat, alteori vulnerabil, intotdeauna uman. Modest si credincios, isi aminteste viata prin prisma unor momente cheie de coincidenta sau accident. Le-as numi insa providentiale.

Declara ca nu ii plac " Memoriile " ca genre, dar intuiesc ca motivul are de-a face cu discretia sa monumentala ce il impiedica sa-si doreasca expunerea vietii intime scrutinului public din bun simt, pudoare si modestie nobila. Aceasta nu inseamna insa ca nu cedeaza tentatiei de a se spovedi fata de el insusi pentru purtarea sa mai putin demna fata de anumite persoane, familie sau prieteni. Dragostea profunda si smerita ce o nutreste pentru mama sa de care a fost despartit 23 de ani iar suferinta ca nu i-a aratat-o atat cat ar fi trebuit il emotioneaza pana la lacrimi dupa atatia ani…

Despre Cioran : "…evoc amintirea acestui scriitor pentru care am o nemarginita admiratie (il consider dintre romani, drept cel mai stralucit exemplar al generatiei sale…".

Despre Manda Y., o veche prietena de familie: " ...am auzit ca "se dadea" la baieti fara nici o retinere, ceea ce acum saizeci-saptezeci de ani era ceva mai rar decat in ziua de azi. Acum, sa nu credeti ca fac pe puritanul, Doamne iarta-ma! Am cunoscut multe curvistine simpatice si inimoase - si chiar bune patriote. Dar asta s-a dovedit a fi o scarba. "

No comments: