Thursday, September 17, 2009

Amintiri din Epoca de Aur



Noul film scris de Cristian Mungiu Amintiri din Epoca de Aur regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu a avut premiera internationala astazi la Toronto International Film Festival (TIFF) in prezenta Dl. Mungiu si a unei sali arhipline.

Filmul diseca cinci legende urbane din Romania comunista a anilor '80 in segmente de scurt metraje diferite dar unitare. Dupa devastatorul 4 Luni, 3 Saptamani si 2 Zile Mungiu a simtit nevoia declarata sa compenseze tragicul cu comicul ceea ce reuseste cu brio.

Intitulate pe rand : Legenda activistului in inspectie, Legenda fotografului oficial, Legenda soferului de gaini, Legenda politistului lacom si Legenda cumparatorului de aer povestile reunesc elementele cheie ale erei in care lupta pentru supravietuire era singurul reper al relatiilor umane si al vietii. O realitate in care absurdul era la el acasa. Umorul situatiilor din categoria "viata bate filmul" confera filmului o calitate umana, emotionanta si foarte amuzanta.

Reactia publicului a fost mai mult decat favorabila - s-a ras mult si s-a ras cu pofta. Cu admirabila modestie Mungiu a raspuns intrebarilor printre care si una ce pare sa apara de fiecare data din partea unui roman: de ce e nevoie sa faca astfel de filme, despre ce a fost si nu mai este, despre oameni invinsi de sistem; de ce nu e posibil unul si despre oameni care au overcome, care si-au depasit conditia si au invins sistemul? Raspunsul: Adica, de ce nu fac un film despre romanii care au emigrat in Canada? Aplauzeeeee, trebuia chiar standing ovation. Nu mi se pare deplasat sa iti doresti un happy end, dar sunt convinsa ca overcoming nu se traduce in leaving. In plus regizorul a declarat ca nu face decat filme despre experiente pe care le-a avut sau pe care le cunoaste intim.

Dincolo de acest aspect, sunt profund recunoscatoare pentru aceste filme ce rememoreaza trecutul - pentru generatia nascuta in anii '80 (in special cea acum in diaspora dar nu numai) care nu a apucat sa-si formeze amintiri clare dar asupra careia umbra trecutului se intinde fara dubiu prin parinti, prin atatea urme vizibile si invizibile in psihicul colectiv - ele reprezinta o imensa piesa lipsa din puzzle-ul identitatii, a istoriei personale fara de care am naviga cu siguranta si mai dezorientati in viata. Asadar, multumesc!

Filmul va rula in Romania incepand cu 25 Septembrie in Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Timisoara, Bacau si Pitesti.

2 comments:

iulia said...

brilliant

Ava said...

It really was da:)