Monday, May 3, 2010

The world according to Ion B.

Am vizionat astazi in cadrul festivalului HotDocs filmul The world according to Ion B. care a impresionat profund. Desi stiam povestea din ziare, a-l vedea pe acest artist traind si ridicandu-se din lumea strazii, vazandu-si visul implinit - recunoscut la 63 de ani drept un vizionar (!) - a fost intr-adevar special si emotionant.
In spatele unui fete creponate de ani, de vreme, de consum interior arzator este o fiinta complexa, marcata de o copilarie à la Maxim Gorky, de proverbiala violenta in familie in Moldova, de saracia spiritului si ignoranta unui tata devotat comunismului mai presus de orice. Intai gropar, apoi detinut politic (pentru munca privata), muncitor in constructii si in sfarsit om al strazii, singurul fir rosu ce strabate anii intunecati au fost colajele pretioase, imagini decupate cu atentie si lipite cu precizie pentru un efect vizual al carui mesaj inteligent e bulversant.
"Mississippi...Massachusetts".

"As vrea sa mor doar un pic".

Vecinii reticenti, invitati apoi la premiera filmului in Romania.

Stilul lui a evoluat departe de contactul si influenta artei contempoare din vestul anilor '60, '70, '80 intr-un mod cu totul original. Dorinta de a crea este la dl. Barladeanu o nevoie ce depaseste exprimarea estetica de dragul artei si devine o nevoie viscerala, aproape terapeutica ce l-a ajutat sa ramana sanatos la minte, integru, lucid, cu un simt al umorului impresionant. Efectul psihologic al lipsei de adapost, vulnerabilitatea imensa si-a lasat amprenta - se dezlipeste greu de bautura - precaritatea pe care cu greu ne-o putem imagina care lasa urme adanci in psihic. Libertate suprema, in afara sistemului, cu un pret atat de mare.

Reintalnirea dupa 17 ani cu cei trei frati, in satul Zapodeni. Atat de aproape, atat de departe.

Un documentar despre ce inseamna sa primesti a doua sansa atunci cand nu mai sperai.

* La sfarsitul filmului, regizorul Alexander Nanau a raspuns intrebarilor din audienta printre care:
Ce parere a avut Dl. B. de lumea artei de la Basel, Paris, Londra?
"He doesn't really care about them". Normal
Mai este proprietarul galeriei implicat in viata lui acum?
Nu, dl. B. a rupt legatura cu el dupa ce a aflat ca ar fi fost inselat, ca ar fi profitat de pe urma sa.
Surprinzator si cu gust amar. Periferic insa.

All in all, o bijuterie de film si un personaj atat de uman, atat de sincer.

No comments: