Tuesday, February 15, 2011

Head stand


Am citit incantata Poser, memoriile unei americance sensibile (!) despre ultimii zece ani de cand a descoperit yoga. Fiecare pozitie e o excavare, o noua intalnire cu misterele trupului si in acelasi timp o metafora pentru o perioada din viata. La prima clasa de yoga, are senzatia ca i se inmaneaza un dosar plin cu informatii noi despre ea, pe care nu e sigura ca vrea sa le citeasca.
E oripilata de fetele flexibile de 20 de ani care se-ndoaie majestuos si respira aerul rarefiat al noului curent spiritual in care-si imagineaza ca traiesc, pe care-l slujesc. Se apropie de yoga plina de temeri si de suspiciuni. Nu e yoga practicata de femei albe si casnice upper middle class ce nu au altceva mai bun de facut? Nu e oare pretentios si ipocrit sa ne apucam de arta indienilor si sa ne-o asimilam cu usuratate fiindca e cool?
Si totusi o incearca si yoga o cucereste.
In acelasi timp isi ingrijeste fetita in mod obsesiv si vinovata ca nu face destul, afectata sa ii gateasca numai mancare organica, sa o duca la cresa pretentioasa pentru socializarea bebelusilor, dar se grabeste sa plece fara sa stea la cafea cu mamicile obositor de liberale. Incearca sa-si consoleze sotul deprimat dar dedicat, sa dezlege nodul incurcat al familiei sale post-hippie in care parintii ei raman casatoriti 30 de ani desi mama ei traieste deschis cu un alt barbat de tot atatia ani. Viata curge mai departe si Claire realizeaza ca yoga o vindeca incet de perfectionism, ii panseaza temerile si o face sa se accepte mai usor, cu toate ticurile neplacute printre care tremuratul mainilor.
Uneori nu am reusit sa ii urmaresc gandurile - atunci cand se lupta cu mostenirea feminismului american, al presupusei eliberari a femeii din viata de familie, al femeii care poate oare sa fie si mama si good worker? Jeez, am obosit doar rememorand dilmele astea de feministe din vest. Perceptia ei asupra yoga e sufocant de rationala uneori - se simte lipsa unui fond spiritual - iar numai deschiderea naturala feminina o ajuta.
Raman fascinante: detaliile nestiute si delicioase din vietile anonime; practicarea aceleiasi pozitii ani si ani la rand cu noi descoperiri subtile in corp. Si in minte. Si in viata.

No comments: