Sunday, June 6, 2010

Soarele si 2012


Nu as putea identifica momentul precis in care discutia despre anul fatidic 2012 mi-a intrat in constienta dar e cu siguranta hranit de senzatia ca something has to change. Teorii despre sfarsitul lumii exista de tot atata timp cat omenirea in sine, intrebarea logica fiind: de ce acum? ce e special de data asta?

Lasand la o parte teoria sfarsitului calendarului Maya - care e de altfel complexa - si sapand adanc in resursele online despre 2012, am gasit in sfarsit o sursa legitima de informatie care ofera o teorie plauzibila si probabila.

Raportul Severe Space Weather Events: Understanding Societal and Economic Impacts fundat de NASA in 2008 si redactat de oameni de stiinta si cercetatori americani in cadrul unui workshop, ridica problema unor schimbari fundamentale pe Pamant ca urmare a unei furtuni electromagnetice provocate de o eruptie solara ce ar putea distruge retelele de electricitate de care omenirea depinde atat de mult.

Caracterizat ca un eveniment de frecventa scazuta/impact foarte ridicat, acest fenomen numit coronal mass ejection (CME) e documentat ca avand consecinte semnificative asupra campului electromagnetic al Pamantului. In 1859 CME a provocat evenimentul Carrington in urma caruia aurele au fost vizibile pe cer si la Ecuator iar retea de telegraf a cazut.

No comments: