Thursday, September 23, 2010

Day 13


Planificasem o zi de muzeu la LACMA (Los Angeles County Museum of Art) dar ghinion, miercuri e inchis.

Am pornit atunci spre San Marino, o zona afluenta din L.A. unde se afla The Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens. Feeric. Amabilitatea si ospitalitatea Americanilor de aici continua sa ma surprinda, desi n-am avut parte decat de politete si zambete. La casa, I. se da inocent drept studenta, cu cardul uitat acasa (vorba ei: "Inca ma simt studenta, nu stiu de ce") iar domnul amabil ne face discount. La intrare, o batranica voluntara tare simpatica ne indreapta in directia dorita. Tot la intrare, paznicul trecut de 60 explica rabdator drumul spre una din gradini unei asiatice cu engleza redusa.

Gradinile botanice pe o suprafata intinsa sunt impartite tematic - desert, subtropical, japonez, chinezesc, australian si una particularly exquisite rezervata trandafirilor. Gradina trandafirilor cu miros seducator si nume haios fiecarei specii: Irene of Denmark, Magic Red, Show Girl, Pink Lafayette, Tallyho, Bouquet, Pink Rosette, New Yorker, Taffeta, Crimson Glory, Floradora, Gentle Giant, Saturnia, Kardinal, Apricot Queen, Pinocchio, Dusky Maiden, Pink Dawn, Cinderella, Eternal Youth, Marco Polo, Class Act, Passionate Kisses, Risque, Rainbow Knockout si Los Angeles printre (multe) altele.

As fi baut un ceai la the Rose Garden Tea Room dar am fost in maraton de explorare, trecand prin colectia de arta din fosta resedinta a proprietarilor ce au lasat mosternire intregul muzeu. Biblioteca e unul dintre centrele cele mai importante in studiul Vestului American si include manuscrisul Canterbury Tales si un exemplar din Biblia Gutenberg printre alte raritati.

Henry Edward Huntington a colectat arta si a construit gradinile impreuna cu sotia sa Arabella, vaduva unchiului sau (fun fact).

Am incheiat cu o jumatate de ora de extaz in Gift Shop (I love museum gift shops), acesta fiind votat cel mai bun din L.A. de L.A. Times. Carti de istorie, carti despre flori si insecte, carti de gradinarit, carti pentru copii, servetele, magneti cu picturi si vorbe interesante, sapun, carti postale, vederi, umbrele, bijuterii, jocuri, carnetele, agende, caietele, papusi, CD-uri, calendare, perne, lumanari si alte delicii delicioase de care abia m-am desprins.

La intoarcere, am condus pe Freeway 101, cu limita 55 miles/hr si plina de curbe distractive pe care mi-am exersat indemanarea de soferita. Am ajuns cu bine. As mai fi stat cinci ore.

PS. Azi s-a nascut a treia mea verisoara, primind un nume exotic (initiale I.P). Potrivit primelor relatari de la fata locului, ar fi "grasunica si frumusica". Sa creasca maricica si sanatoasa! Welcome to the family.

No comments: